Panthenol w pielęgnacji skóry: właściwości i zastosowanie

Panthenol jest składnikiem wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Naturalnie występuje w naszej skórze, dlatego jest bardzo dobrze przez nią tolerowany. Panthenol nie powoduje podrażnień, a co więcej uważa się go za bardzo łagodny i jednocześnie wysoce skuteczny. Jakie są jego właściwości, i zastosowanie oraz jak go używać?

Co to jest panthenol?

Panthenol (deksapantenol, D-Panthenol) to inaczej prowitamina B5. Jest pochodną witaminy B5, czyli kwasu pantotenowego, substancji naturalnie występującej w skórze, włosach i paznokciach. Niedobór tej witaminy może spowodować łuszczenie się skóry i przyspieszyć siwienie włosów. Jeżeli chcemy tego uniknąć lub złagodzić takie objawy, to możemy zastosować panthenol. Substancja przenikanie do głębszych warstw skóry oraz do włosów i paznokci, a tam ulegnie przekształceniu w kwas pantotenowy. Dobrze też wiedzieć, że panthenol występuje w dwóch formach: L i D; tylko ta druga przekształca się w skórze w kwas pantotenowy. D-panthenol jest gęstą, lepką i oleistą cieczą, która wymaga obróbki zanim stanie się jednym ze składników kosmetyków. Dlatego w produktach do pielęgnacji stosuje się wodne roztwory panthenolu.

Panthenol i jego właściwości

Działanie panthenolu jest naprawdę skuteczne. Wpływa bowiem na włosy, skórę i paznokcie:

  • łagodzi i regeneruje – przyspiesza gojenie ran i drobnych uszkodzeń skóry, pomaga w leczeniu oparzeń i blizn;
  • nawilża skórę – zmiękcza i uelastycznia, zapobiega utracie wody przez naskórek;
  • wzmacnia barierę hydrolipidową naskórka – skóra przestaje się łuszczyć, jest nawilżona;
  • poprawia strukturę włosów – pogrubia, wzmacnia, nabłyszcza, zmiękcza i zapobiega rozdwajaniu się końcówek;
  • regeneruje płytkę paznokcia – wzmacnia i zapobiega uszkodzeniom;
  • działa przeciwzmarszczkowo – wygładza zmarszczki, zmiękcza, nawilża i ujędrnia;
  • nie jest komedogenny – nie zapycha porów skóry;
  • może być stosowany na śluzówki – działa na nie regenerująco, łagodząco i nawilżająco;
  • działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.

Panthenol – zastosowanie

Panthenol znajduje zastosowanie w wielu kosmetykach do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci:

  • balsamy, kremy po opalaniu i do opalania – przyspiesza tworzenie się melaniny, chroni skórę przed zaczerwienieniem, swędzeniem i łuszczeniem się;
  • szampony i odżywki do włosów – wygładza, nabłyszcza, wzmacnia, pogrubia, nawilża, działa przeciwłupieżowo i stymuluje do wzrostu;
  • kremy do rąk i paznokci – wygładza, regeneruje, wzmacnia i zapobiega rozdwajaniu;
  • odżywki do paznokci – odbudowuje płytkę paznokcia zniszczoną częstym manicure i chroni ją przed szkodliwym działaniem lakierów i czynników zewnętrznych (detergentów);
  • kosmetyki do wrażliwej skóry – wspomaga leczenie i regenerację skóry po drobnych zabiegach dermatologicznych;
  • krople do oczu i do soczewek kontaktowych – wspiera procesy regeneracyjne rogówki, nawilża oczy i chroni je przed przesuszeniem, zmęczeniem i podrażnieniami;
  • krople do nosa – pielęgnuje uszkodzoną śluzówkę nosa w czasie kataru lub alergii.

Jak stosować panthenol?

Kosmetyk z panthenolem (najczęściej w formie pianki) stosuje się na uszkodzoną powierzchnię skóry raz lub kilka razy dziennie. Przed zastosowaniem opakowanie należy wstrząsnąć, a potem dokładnie zamknąć. Jeżeli produkt jest stosowany na twarz, to nie powinien przedostać się do oczu, jamy ustnej i nosowej. Panthenol rozpyla się na dłoń, a następnie aplikuje na cerę. Tylko w bardzo niewielu przypadkach może wywołać podrażnienia.

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *