Kosmetyki z włóknami – czy warto je wybrać do pielęgnacji skóry?

Producenci kosmetyków wciąż szukają nowych inspiracji i substancji, które pozwolą im stworzyć kosmetyk doskonały. Ostatnio w kosmetyce zagościł trend na kosmetyki z włóknami. Czym są i dlaczego warto wypróbować „przemysł włókienniczy” w pielęgnacji cery? Sprawdźmy to!

Kosmetyki z włóknami – czym są?

Włókna w kosmetykach okazały się istotnym, skutecznym składnikiem regeneracyjnym. Wyciąg z bawełny, kaszmiru czy jedwabiu to coś, czego internautki szukają na półkach w drogeriach. Dlaczego? Bowiem włókna uczynią Twoją skórę delikatną, gładką i aksamitną. Wybierz krem, mleczko albo skoncentrowane serum, które zadba o Twoją cerę z wielką mocą.
Kosmetyki z włóknami – kto powinien po nie sięgnąć?
Delikatne, ale silnie w pielęgnacji włókna wykorzystuje się do produkcji specjalistycznych kosmetyków, ale może je stosować każdy. Delikatna bawełna czy aksamitny jedwab i ultra gładki kaszmir to substancje, które rzadko kiedy podrażniają skórę.
Dlatego są idealne przede wszystkim dla osób z suchą skórą, ale także wrażliwą, delikatną, dojrzałą. Świetnie sprawdzą się w pielęgnacji delikatnej, dziecięcej skóry. Kosmetyki z włóknami bardzo sprawnie przywracają nawilżenie, dbają o miękkość i elastyczność skóry. Najcenniejsze są te kosmetyki, które w swoim składzie zawierają hydrolizowane włókna. Czego możesz się po nich spodziewać?

Bawełna w kosmetykach

Bawełna hydrolizowana to cenne dla skóry źródło flawonoidów i związków mineralnych, takich jak wapń, fosfor i magnez. Doskonale łagodzi podrażnienia, regeneruje i zmiękcza skórę. Olejek z nasion bawełny to idealny produkt odbudowujący naturalną warstwę ochronną naskórka.
Świetny dla cery suchej i wrażliwej oraz skłonnej do alergii.

Jedwab hydrolizowany w kosmetykach

Jedwab jako nieliczny ma tak dużą zdolność wiązania i zatrzymywania wody, co czyni go idealną substancją kosmetyków nawilżających. Polecany wszystkim ze skórą suchą i dojrzałą, sprawdzi się także w pielęgnacji cery tłustej, ponieważ reguluje pracę gruczołów łojowych. Dzięki temu skóra staje się gładka i aksamitna w dotyku.

Kaszmir w kosmetykach

Nie bez powodu kojarzy się z luksusową pielęgnacją skóry. Kaszmir to białka keratyny, które doskonale nawilżają, wygładzają i natłuszczają skórę. Kaszmir głównie stosuje się w kosmetykach do cery dojrzałej i suchej. Doskonale utrzymują naturalną równowagę hydrolipidową skóry. Ważne jet też to, że proteiny kaszmiru przenikają do głębszych warstw naskórka i poprawiają jego strukturę.

Kosmetyki z włóknami – czy działają lepiej od innych?

Wiele osób zastanawia się, czy warto sięgać po kosmetyki z włóknami, ponieważ są one z reguły droższe od innych produktów do ciała czy twarzy. Dzieje się tak, ponieważ hydrolizowane włókna po pierwsze wymagają obróbki i zastosowania innowacyjnych technologii, a ponadto często tego typu produkty mają naturalny skład, znikomą ilość syntetyków, są wolne od parabenów i silikonów. Bezpieczne i doskonale skomponowane – mają swoją cenę, która oczywiście jest współmierna do jakości. Jeśli chcesz rozpieścić swoją skórę – raz na jakiś czas podaruj jej balsam z jedwabiem lub sięgnij po krem do twarzy z kaszmirem. Ten wydatek zdecydowanie się opłaci.

Powiązane wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *