Czy droższa maseczka jest lepsza niż jej tańszy zamiennik? Nie liczy się cena, ale składniki oraz ich jakość. Czasami domowa wersja maseczki na twarz będzie o wiele skuteczniejsza. Poznaj przepisy na najlepsze maski, które zrobisz samodzielnie.
Eksperymenty z domowymi kosmetykami to coś, co uwielbiają niektóre kobiety. Tworzenie własnych mikstur z półproduktów to kreatywne zajęcie, z którego może narodzić się coś naprawdę fajnego np. domowy kosmetyk, który będzie działał!
Dlaczego domowe kosmetyki są fajne?
Kosmetyki DIY mają naprawdę mnóstwo zalet, z których często nie zdajemy sobie sprawy. Przede wszystkim zawierają wyłącznie naturalne składniki dostępne w domu i żadnych konserwantów ani substancji szkodliwych. Ich bazą z reguły są oleje, jogurty lub hydrolaty, a nie – jak w przypadku gotowych produktów – duże ilości zwykłej wody. Kosmetyki ręcznie robione są dzięki temu skuteczniejsze, ponieważ działają na naszą twarz skoncentrowanymi i doskonale dopasowanymi do naszych potrzeb składnikami.
Jednak największą zaletą domowych kosmetyków jest ich cena: maseczka DIY jest tańsza niż kupiona w drogerii maska znanej marki. Co ważne, możemy ją przygotować sobie w każdej chwili, bez konieczności wychodzenia z domu na zakupy.
Najlepsze domowe maseczki na twarz
Co dodać do domowej maseczki? Jak ją zrobić? Zamiast rozmyślać nad kolejnymi przepisami, czas wziąć się za zrobienie własnej maseczki i przetestować jej działanie na własnej skórze. Oto trzy najlepsze przepisy.
Domowa maseczka z awokado
Zielone i przypominające gruszkę awokado to znane w kuchni źródło kwasu foliowego, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin (A, B, C, E, H oraz K), a do tego minerałów (magnezu, miedzi, żelaza, potasu i wapnia). Naprawdę warto użyć tego owocu do zrobienia maseczki, bo to najprostszy sposób, żeby przekazać te wszystkie składniki odżywcze swojej skórze.
Jak zrobić maseczkę z awokado? Dojrzały owoc rozgnieść lub zmiksować na jednolitą masę, a następnie dodać do niego 2 łyżki naturalnego jogurtu i kilka kropli witaminy E (do kupienia w każdej aptece). Taką mieszankę wystarczy nałożyć na twarz na kilkanaście minut, a następnie zmyć letnią wodą.
Domowa maseczka z płatków owsianych
Kolejny ceniony w pielęgnacji składnik kuchenny to płatki owsiane, które mają największą zawartość minerałów (żelaza, cynku, magnezu) witamin z grupy B oraz antyoksydacyjnej witaminy E – żadne inne płatki nie są tak bogatym źródłem składników odżywczych. I właśnie dlatego płatki owsiane najchętniej wykorzystuje się do robienia domowych maseczek na twarz.
Jak zrobić maseczkę z płatków owsianych? Płatki trzeba przygotować – 3 łyżki płatków zalać 3 łyżkami wrzącej wody, przykryć i odstawić do wystygnięcia. Napęczniałe i papkowate płatki wymieszać z łyżką płynnego miodu i gotowe. Wystarczy nałożyć maseczkę na twarz, szyję i dekolt. Zmyć letnią wodą dopiero po 20 minutach.
Domowa maseczka z banana
W każdym domu znajdzie się czasami banan, którego raczej już nie zjemy, bo rozmiękł i sczerniał. Nie wyrzucajmy go! Idealnie nada się na maseczkę, bo nadal są w nim duże ilości beta-karotenu, witamin z grupy B, witaminy C i minerałów (potasu, magnezu, miedzi, cynku, selenu, fluoru, manganu oraz jodu).
Jak zrobić bananową maseczkę? To proste. Banana rozgnieść widelcem albo zmiksować, a potem dodać do niego żółtko oraz łyżeczkę płynnego miodu. Tak wymieszaną masę należy nałożyć na twarz i odczekać 15 minut, żeby zadziałała. Zmywać letnią wodą.
Dodaj komentarz